KING SIZE MAKRILL PÅ GÅNG I VÅRA VATTEN?

Allt rikligare förekomst av den tioarmade Europeiska bläckfisken (Loligo vulgaris) i våra kustnära vatten, kan vara orsaken till hajars, valars, svärdfisk och olika makrill-fiskars uppenbarelse i västkustvattnen

 Loligo vulgaris ingår i släktet Loligo och familjen kalmarer. Det sägs att arten är reproducerande i Sverige.

   Minnesgoda läsare kanske minns att Vb-red. häromåret – i vinterrapporter från Öresund – förmedlade att små bläckfiskar alltmer påträffas i magarna hos spöfångade varianter av bl a torsk, öring och makrill där.

   Men vad är det den Europeiska bläckfisken äter upp sig på i våra vatten?

Eftersom den ofta attackerar staggen, som vi agnar för makrillfiske med, måste sillen vara uppskattad kost för den Loligobläckfisk som är vanlig här. Småsill och mindre torskar är tillika basföda för flygbläckfisken läste jag mig till i går.

   Det ska också sägas att bläckfiskar är kannibaler. Som bekant fångar vi en hel del via den s. k. bläckfiskvobbler, som vi brukar i vårt riktade fiske efter vår bläckfiskvariant.

   Söderöver på europeiska latituder har det konstaterat, att den Europeiska bläckfisken om hösten kalasar på makrillyngel samt att fullvuxen makrill om våren tar revansch och tar för sig i stimmen av minibläckfiskar.

Håll hårt i spöet nästa gång du västkustfiskare. En kingzisare som i bild ovan kan nu dyka upp även här!

   

 

 

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.