KASKELOTFLOCK – ÖNSKESYN FÖR SKOLLOVSLEDIGA.

Personal och passagerare ombord på Kosterfärjan fick uppleva något unikt i förra veckan. En flock om 7-8 kaskeloter vistades i Kosterfjorden och visade sig ogenerat för de ombordvarande till dess färjan kom för nära.

 Kaskeloten är en tandval och extremt stor sådan. Det berättas om hanar på över 20 m långa samt att valen har djurriket största hjärna (7-8 kg) med extrem hörsel. Kort sagt ett navigationsinstrument i högsta toppklass. Det gör den till mästare, att jaga på flera tusen meters djup.

Det är också där dess favoritkäk jättebläck-fisken håller till. Man har hittat spår av jätte-bläckfiskens sugkoppar på stora kaskelotkroppar. En annan fiende är späckhuggaren, som favoriserar kaskelotungar som föda.

   Med kaskeloter inblandade handlar det om tungviktskamper i djurriket i en klass för sig. Kampen mellan kaskelott och späckhuggare har filmats. Vad som även filmats är en kaskelot med en jättebläckfisk i käften.

 Se ord,bild och hör: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=125&artikel=6881170 .

 Frimärksbilden är hämtad från intressant kaskelotfakta på: https://veckansvattenvarelse.wordpress.com/2015/02/16/kaskelot/

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.