KANADARÖDINGEN – GRANDIOS SKÖNHET

Som gammal trollingfiskare och ”fan” av kanadaröding var det särskilt roligt att läsa om Team IGS målmedvetna och framgångsrika kanadaröding-expedition till Landösjön. Flera fiskar i vikt upp till 9,1 kg trollingfångades, berättar Anders Dahlén.

 Läs om teamets tips och strapatsrika fiskeresa samt fångster via http://team-igs.blogspot.se

 Såg nyss på Sportfiskarnas Storfiskregistrering att en än större fisk junifångats där. Det är Anton Ellesjö i Östersund som via vobbler trollat hem en imponerande ”kanadick” vägandes 9,5 kg, 98 cm lång.

 Svenskt kanadarödingrekord lyder på 12,9 kg. Fisken var 95 cm lång och trollingfångades via vobbler i Björkvattnet/Tärnaby i juni 2013 av unge Viktor Byström från Ramsele.

 IGFA-rekordet på spö lyder på 32,65 kg. Den trollades i augusti år 1995 i Stora Björnsjön i nordvästra Kanada. IGFA-tabellen, när det gäller flugfiske och kanadaröding, visar i samtliga sju tafsspetsklasser fiskar på över 10 kg. Tyngsta fisk 13,83 kg är fångad i lättaste klassen, där brottstyrkan är 1 kg (2 lb). Fångades i Stora Björnsjön 7 aug. 2010 av Frank Bluch.

 Kanada toppar också sedan 1962 via en Lake Athabaskafångst med tidernas hittills tyngsta kanadaröding. Den ska yrkesfiskats samt vägts in till 46,3 kg. Längd 126 cm.

 Kanadarödingromkorn med ursprung från Nordamerika kom till Sverige i slutet av 50-talet. Yngel från dessa inplanterades i början av 60-talet i flera reglerade norrländska sjöar och kraftverksmagasin, bl a Kallsjön, Landösjön och Storsjön. I Vänern sattes fisk ut åren 1962-63 och i skånska Ivösjön år 1972.

 Man tror att fiskarna som sattes ut i Vänern snabbt försökte via Göta älv ta sig ut i havet samt på vägen strök med via kraftverk och fiskpredatorer. Har hört att en märkt från utsättningen ska ha fångats i Västerhavet.

 Den svensk som främst satt kanadarödingen på sportfiskarens karta i vårt land är jämtläningen Kjell Persson. Minns jag rätt så är det närmare ett halvsekel sedan Kjell lurade de första via djupparavan i Storsjön. Han konstruerade sedan en egen djuprigg och fortsatte då att framgångsrikt borda många granna kanadarödingar i vikt runt 5 kg. De blev upphov till dagens omfattande intresse för fisken. Bästa tid ansåg Kjell att en högtrycksperiod under augusti månad vara.

 Flera V-regionbor har genom åren dragit den egna båten norröver, i hopp om att få matcha kanadaröding med tvåsiffrigt kilovikttal. Jag vet inte om någon lyckats, men hört flera säga; enbart att kunna överlista en vacker mini-kanadick har varit värt 100-mila resan.

 

 

Kanadicken i bild (23 lb) fångade jag i Michigan-sjön för snart 30 år sedan.

 

 

 

Betr. Vänern så hör jag att granna aspar trollingfångats där den senaste tiden.

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.