JÄTTEMANET STRANDADE I FJÄLLBACKA SKÄRGÅRD

Det dyker upp allt fler bevis på udda liv, i våra året runt allt varmare västkustvatten. Det senaste beviset fann tre tjejer (Ella, Vera och Olga) när de i helgen vistades i Fjällbackavattnen.

 Vad de hittade strandad var nämligen en meterlång lungmanet och med en klocka på nästan en halvmeter. I vanliga fall lever lungmaneter, på latin Rhizostoma pulmo, i varmare vatten neråt Englands kust, berättas i Göteborgs-Posten. Vidare:

– Jag trodde först att det var en jättestor brännmanet. Men den var stenhård och sträv. Jag blev rädd för den var så stor och jag har aldrig sett något liknande. Men sen blev det mest spännande, säger Olga Niemandius, 12 år.

 Maneten var vid liv, trots sin något prekära situation. Ella, Olga, Vera och övriga familjen undersökte maneten i knappt en timme innan den började simma ut på djupare vatten. När den väl kommit ut en bit så simmade den ganska snabbt, säger Linda Belanner.

– Det är en rejäl best. Det är inte så ovanligt att lungmaneter driver in mot Sverige vid den här tiden på året. Men jag har aldrig sett en så här stor, säger marinbiolog Matz Berggren.

 Mer fakta och foto,se: http://www.gp.se/nyheter/vastsverige/bohuslan/1.2461413-systrar-hittade-strandad-jattemanet

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera