JAPANOSTRON SKA ODLAS I GULLMAR`N

Att odla ostron och blåmusslor har flera fördelar, till exempel för miljön, kunde man höra forskare säga i söndagsmorgonens SR Ekot.

För att odla på ett bättre sätt och för att kunna odla fler ostron har nu en forskningsanläggning byggts i Gullmarsfjorden av IVL svenska miljöinstitutet.

 Se och hör: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/ostron-framtidens-arbetsgivare

 Läs mer: https://www.ivl.se/sidor/aktuellforskning/forskningsprojekt/vatten/teknikutveckling-for-odling-av-stillhavsostron.html

 Stillahavsostronet finns i Sverige sedan 2006 och spreds hit som larver med strömmar från Danmark. Arten är nu väl etablerad svenska vatten och bestånden fortsätter att öka – 2014 uppskattades det till cirka 250 000 ton i norra Bohuslän.

 De skilda ostronskalen i bild har jag funnit på olika bohusstränder.

 Även om det är en omöjlig uppgift att utrota det japanska ostronet i Sverige har svenska myndigheter ett ansvar att reglera verksamheter som kan öka möjliga negativa effekter av arten.

”Dels filtrerar de havsvattnet på övergödande näringsämnen, dels utgör de ett viktigt livsmedelskomplement till våra allt mer utarmade vilda fiskbestånd”, säger Åsa Strand, projektledare på IVL Svenska miljöinstitutet, i ett pressmeddelande.

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.