ISFISKET NU FARLIG HÖJDARE

DSC_0513

I almanackan är 1 mars första vårdagen. Och med plusgrader i stora delar av landet är det nog många som tänkt sig dagen för vårligt uteliv. Ett ordinärt tempår är det för många i vårt avlånga land liktydigt med suveränt isfiske. Kort sagt, ett förlängt, solgott höjdarefiske på februari månads mer kyliga dagar.

 Men det toppenfisket uteblir för många i år. Främst i de södra och mellersta delarna av landet är ev. isbeläggning lömsk och farlig, varnar nu Åsa Jansson på Svenska Livräddningssällskapet.

– Vårisar är mycket förrädiska. De fräts på ovansidan av värme och sol, samtidigt som de utsätts för en kraftig frätning på undersidan. Andra tecken på försvagning är att ytan mörknar och får allt större porer som efterhand växer till öppna hål. Vårisarna fryser ofta ihop under nattkylan, och blir stadig under morgontimmarna. Men det kan räcka med ett par timmars dagsmeja för att isen skall bli porös och farlig igen.

 Fiskare dröjer sig ofta kvar länge på vårisarna. De kan då få problem att ta sig i land, då sol och värme gör att isen närmast land smälter under dagen. Var alltid utrustad med isdubbar och flythjälp. Och gå alltid i sällskap där minst en vuxen person är utrustad med räddningslina. Se till att du förblir bakom flötet på bästa vis när isarna gått och inte på ett dumdristigt vis nu.

I fjol omkom 16 personer i isolyckor, men i snitt omkommer 11 personer årligen, enligt Livräddningssällskapet. I januari i år omkom två personer via isolyckor. Se: http://issakerhet.se/ Där ingår Sportfiskarna som part. Mer info, se: http://svenskalivraddningssallskapet.se/statistik-och-sakerhet/issakerhet/fakta

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera