INFO FÖR MALBITNA MED FLERA

DSC_0540

Eftersom Vb-infon i torsdags, om den italienska stormalen (127 kg) i går var ett hett samtalsämne i initierade sportfiskekretsar, tror jag att den i dag flera gånger kommer att dras till ytan när båtfiskemässan “Allt för sjön” öppnar sina portar för allmänheten.

Såg att flera medier utropat den som världsrekord samt att malinfon varit en av de mest betittade nyheterna på de stora dagstidningssajterna. Den må vara en av de tyngsta som fångats på spö, men just arten Siluris glanis, finns för närvarande inte registrerad bland de 35 olika malarter som International Game Fish Association (IGFA) har registrerad i sina officiella världsrekordlistor. Det kan bero på; icke av IGFA-accepterat fiskesätt eller att arten även globalt blivit alltmer sällsynt och därför inte anmäls. I Sverige är malen Siluris glanis rödlistad och kan, då den är totalfredad, ej längre registreras hos Sportfiskarna.

Den tyngsta Vb-red. funnit, i IGFA:s globalt högt rankade listning, är en mal om 117,93 kg. Den bär det latinska namnet Pangasianodon gigas samt går internationellt under namnet Mekong Catfish (Mekongmal). Den fångades i november år 2010 i världsberömda Gillhams Fishing Resorts i Krabi i södra Thailand.

Jag fann en gammal svartvit bild på Evert Rundblads svenska rekordmal om 60,1 kg fångad i Emån år 1981. Den finns officiellt rekordregistrerad hos vårt förbundsorgan Sportfiskarna. Den överträffade en väl dokumenterad mal om 56,5 kg som Erik Forsmark, Påskallavik tog på spinnare (12 g) från den egna tomten vid Emån i Emsfors några år före Evert Rundblad gjorde sin malfångst. Om storfångster cirkulerar det ofta rykten. Och jag minns snacket från den tiden att en än tyngre ska ha spöfångats i Emåns mynningsområde före det vi började vår officiella rekordregistrering.

 Hursom, malen är på många vis en oerhört fascinerande fisk!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera