In memoriam

                          In memoriam

Jan Olsson, Vänerns Sportfiskeförenings ständige informatör och det svenska sportfiskets ”grand old man”, har gått ur tiden.

Kunnig, entusiastisk och orädd verkade Jan under hela sitt yrkesliv som journalist och författare för utveckling av sportfisket och för vattenknutna miljöfrågor. Jan bidrog starkt till att det moderna trollingfisket infördes som sportfiskemetod på Vänern och övriga Sverige på 1980-talet, efter influenser från de stora sjöarna i Nordamerika.

Jan var en ovärderlig kunskapskälla och inspiratör inom projektet ”Laxfond Vänern”, en framsynt utredning av tillståndet för Vänerns lax- och öringstammar samt förutsättningarna för ett utvecklat sportfiske och fisketurism på Vänern.

Han var också en av initiativtagarna till bildandet av Vänerns Sportfiskeförening 1988, en organisation för att stödja, främja och utveckla sportfisket samt tillvarata sportfiskarnas intressen i Vänerregionen. Som informatör i Vänerns Sportfiskeförening har Jan levererat såväl aktuell information om sportfisket i Vänern och Västerhavet som historiska notiser och underhållande klurigheter via Vänerblänket och Super-Draget. Mot krafter och makthavare som hotade sportfiskets intressen stod han alltid upp och talade klarspråk.

När Vänerns Sportfiskeföreningen avvecklades 2017 fick Jan överta Vänerblänket som sitt eget forum för information om sportfiske.

Jan Olsson blev 83 år gammal. Hans penna har tystnat men resultatet av hans livslånga gärning som ambassadör för sportfisket syns därute vid stränder, på bryggor och i båtar.

Vi saknar dig Jan.

Vänerns Sportfiskare

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.