FISKEILLUSTRATIONER – HISTORISKT UPPLYSANDE.

Att fiske är en uppskattad aktivitet, ses och hörs nu mycket påtagligt i ord och bild på Båtmässan i Göteborg. Har också fått höra; kan man visa upp klassiska träbåtar där, borde man väl även kunna visa upp klassiska träfiskeredskap m m.

Att fisket genom årtusenden varit en givande nytta- och nöjeaktivitet, vars resultat vi gärna berättat om för vår kringvärld, vet vi bl a från hällristningar och väggmålningar från skilda håll på norra halvklotet.

De nu äldst kända, lär vara ristningar och målningar på lax och tonfisk i de spanska Altamiragrottorna. De nämns som minst 15 000 år gamla.

 

En ofta förekommande nordisk fiskeillustration är det ca 3000 år gamla motivet med ursprung i en granithällristning från Tanums kommun i Bohuslän.

Omtalad har även vår häromveckan (6/1) illustrerade rullefiskare från 1200-talet blivit.

 

 

 

 

Dagens illustrationer berättar mycket om tillståndsläget hos både fiskare och redskap i fiskafängen som redan blivit historiska.

Den mycket skicklige och välkände sport-fiskaren i bild kan, på Båtmässan i Göteborg, själv berätta om anledningen till sin hyperskärpa i aktuell storfiskfajt i våra mässvatten.

 

 I går kunde vi läsa om nya jakt- och fiskemotiv funna i en forntida prästinnas grav nära den stora pyramiden i Giza i Egypten. Enligt BBC kallades kvinnan för Hetpet samt var högt uppsatt i det gamla kungarikets femte dynasti, som styrde Egypten omkring åren 2494–2345 före Kristus.

Se: http://www.gp.se/nyheter/världen/ny-flertusenårig-grav-hittad-i-giza-1.5134488

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.