I DEN POLITISKA FISKEVÄRLDEN GÅR MAKT FÖRE RÄTT

Primärt i politikerleden är inte liv och livsmiljöer under ytan, utan maktinnehav. Och det får makthavarna genom att gynna egen- och särintressen framför det allmännas intressen. Ett faktum som i decennier varit märkbart inom svenskt fiske och som påtalats från Riksrevionsverket, bl a i ordalag som att stödet till yrkesfisket är en variant av konstgjord andning som slösar med skattepengar.

 Riksrevisionens granskning häromåret visade att möjligheterna till nationella åtgärder inte utnyttjats i tillräckligt stor utsträckning för att åstadkomma ett långsiktigt hållbart fiske.

 Och att makt går före rätt inom EU i fiskesammanhang kom det i dag nya bevis på, då EU-parlamentet godkände ett nytt fiskeavtal med Marocko. Avtalet har fått hård kritik ur människorättssynpunkt med anledning av Marockos fortsatta ockupation av Västsahara, skriver SVT Text och citerar nedanstående uttalanden.

– Man kan inte ockupera ett land och sedan sälja deras tillgångar utan att de rättmätiga ägarna får del av vinsten och beslutandeprocessen, sade Christofer Fjellner (M) i går.    

”När EU inte självt står upp för internationell rätt skadas vår trovärdighet och det blir svårt att med tyngd kritisera andra länder som bryter mot den”, skriver Jens Nilsson (S).

 Greenpeace skriver bl a; – Sverige exporterar idag överfiske och exploatering till det ockuperade Västsahara. Regeringen behöver lyfta blicken och inse att överfiske är ett globalt problem. Det hjälper inte att ta fartyg från den svenska fiskeflottan ifall de kan skickas till överfiskade vatten i andra delar av världen, säger Jan Isakson, havsmiljöexpert på Greenpeace i ett pressmeddelande. 

 Exporten möjliggörs av ett regelverk som regeringen infört, där yrkesfiskare kan tjäna miljontals kronor på att sälja sina fiskekvoter i Sverige, för att sedan flytta sin verksamhet till fiskevatten i andra länder.

 Läs mer: http://www.greenpeace.org/sweden/se/press/pressmeddelanden/Ny-rapport-Sverige-exporterar-overfiske-till-det-ockuperade-Vastsahara/


 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera