HOTET MOT HAVSMILJÖN – ETT HOT MOT MÄNSKLIGHETEN

IMG_5035Hotet mot havsmiljön och det marina livet är i fokus under årets VÄSTERHAVSVECKA (6-14 aug). Ett hot som som berör oss alla – oavsett livselement – på den planet där vattnet täcker ca två tredjedelar av dess yta.

 Boken i bild ”Gränser för vår tillvaro” utkom år 1964. I den hävdar författaren Georg Borgström – då världsberömd professor i livsmedelsforskning – att det globalt förs ett förenklat och okritiskt resonemang om havens väldighet samt dess outtömlighet och gränslöshet.

 I dag kom det bekräftelse via WWF på det Georg Borgström framhöll för mer än 50 år sedan; vi förbrukar i allt snabbare takt våra naturresurser och därmed hotet mot mänsklighetens tillvaro på klotet. Vi har redan i år (8 aug.) passerat gränsen för den förnyelsetillvaro som jorden ska mäkta med under hela 2016.

 Outtömlighet och gränslöshet är ord som inte existerar i naturens lexikon, understryker Borgström starkt flera gånger i boken. Människans rovdrift på jord, skog och vatten förbrukar klotets resurser i allt snabbare takt. Samordnade åtgärder krävs omedelbart, framhöll Borgström 1964.

 I dag kan vi lätt konstatera, att felstegen för vår tillvaro hopat sig, när makthavarevärldens samordnade framstegsåtgärder – begränsats till stillastående. Man kan fråga sig – liksom Borgström gjorde för mer än 50 år sedan – vill det politiska propagandamaskineriet förhindra att människan skall upptäcka sanningen om sin egen tillvaro och dess gränser.

IMG_5036

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.