HÖSTTID – STORMAKRILLTID

Noterade i går, att i hamnarna utefter Marstrandsvägen låg det för årstiden ovanligt många båtar i sjön. I ett bryggsnack fick jag höra att Västerhavsmakrillen – världens största –  var orsaken.

– Bäst att försöka dra den nu, innan den sticker långt ut i Västerhavsdjupet, för att där blind och med huvudet försöker gömma sig i havsbotten, fick jag med glimten i ögat höra av en båtägare.

 Att makrillen blir blind om vintern och då går i vinterdvala i havsbotten är ett gammalt talesätt i fiskens utbredningsområde i Nordeuropa.  Den på 1800-talet välkände tyske zoologen Alfred Edmund Brehm, tillika författare till det då världsberömda flerbandsverket ”Djurens Liv” underbyggde denna tro, genom att säga sig ha fått bekräftelse från en framstående europeisk flottamiral. Sistnämnde skulle under ett flottbesök på Grönland under 1800-talets början sett miljarder med makrillar med halva kroppen nedborrad i bottengyttjan utanför Grönlands kust.

 Sanningen om blindfantasierna och vinterdvala lär ha sitt upphov i att makrillögon – när fisken om hösten blir fet – täcks av hudbitar fyllda med fett, plus att fisken under vintertid försvann från kustnära vatten.

 Nu vet vi bättre, t ex att den 29 oktober är en stor makrilldag. Det var nämligen  i dag för 18 år sedan som kungshamnsbon Jonas Linds svenska rekordmakrill på 3,074 kg drogs på häckla från turbåten Wadsö över Svaberget utanför Smögen. Svaberget är ett bergigt grundområde – grundast elva meter – med tvära klippväggar. Som träffpunkt för starka havsströmmar orsakar de branta bergväggarna uppvällande näringsrikt vatten och en rik livsmiljö.

 Tittar vi tillbaks i makrillstatistiken så höll Bertil Olsson, Malmö under många år rekordet på en makrill om 2,2 kg fångad nordväst Ven via en Lucaspilk. Datum för fångst var den 10 nov. 1975.

PS!!!PS!!! Det har kommit följdfrågor med anledning av ovanstående, dels om hur länge makrillen stannar kustnära samt om bläckfisken är den följsam.

 Ett gammalt talesätt bland bohuslänska hemmafiskare säger att ”gaisaren” sticker västeröver med första nordostanstormen. Ett talesätt som står sig än i dag – med undantag som alltmer besannas. Så länge jag kan minnas har det nämligen snackats om stannmakrill i de djupa bohuslänska fjordarna.

 En mycket upplyftande bekräftelse på vintermakrill kom 10 januari 1979 från Haldar Johansson, Uddevalla. På Gullmarsfjordens is utanför Studseröd tog han på pilk en makrill på 1,9 kg. Och det är främst från sillisfiskare på de större och djupare fjordarna  längs västkusten som vintermakrillar fortsatt att stimulera i isfisket. I vintras pratade jag med lokala fiskare på isen i Skredsvik (Gullmarsfjorden), som tyckte sig se en klar ökning av makrill i isfiskefångsterna under det senaste halvdussinet år.

 Beträffande bläckfisk så kan man se den i fisklådorna på Göteborgs fiskauktion långt in i december. Så nog är det en fiskevariant, som även den kan lysa upp havsfiskeentrén under vår mörkaste fisketid.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera