HÖG TRÅLAKTIVITET I SKYDDADE OMRÅDEN

Trålningen är intensivare innanför Europas skyddade havsområden än utanför. Och man hittar fler hotade fiskar utanför dessa områden än innanför, visar en ny studie, som Havet.nu informerar om.

”Att ett område klassas som skyddat innebär inte automatiskt att det är en frizon för havets invånare. I en färsk studie har forskare undersökt över 700 europeiska skyddade marina områden, Marine Protected Areas (MPA). De såg då att trålaktiviteten i själva verket är i snitt 38 procent högre innanför skyddade områden än utanför. Och hotade arter, som hajar och rockor, är fem gånger vanligare utanför de skyddade områdena.

”

– Det borde vara tvärtom. När något heter ett skyddat område, behöver det faktiskt skyddas. Vi vet att när områden faktiskt är skyddade så levererar de: arter återhämtar sig, den biologiska mångfalden ökar och fisket gynnas också, eftersom fisktillgången ökar och ger spill även utanför dessa områden, säger Boris Worm, professor vid Dalhousie University i Kanada och ledare för projektet, i en intervju för The Guardian.”

Över 21% av landområdena inom EU har någon form av skydd, medan endast 4% av havsområdena inom EU ingår i nätverket Natura 2000.

 Om detta och mycket mer om den usla bevakningen av havet kan du läsa: https://www.havet.nu/?d=190&id=48287

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.