HIMMELSK FAJT MED VÄRSTINGLAX

IMG_2989

Vänerblänkets redaktör tillbringade Kristi Himmelsfärdsdag i lag med de välkända och erfarna trollingmissionärerna Stefan Håkansson och Christer Mattsson.

 Våra högtflygande planer startade i Matviks hamn i Blekinge nämnda dag och nådde sin höjdpunkt några sjömil syd Tärnö, när ett urstarkt bländverk till lax tände till på Stefans färgstarka Trophy spoon. Med högfartsspeed under en lång startsträcka fick den rullen att nå ett gudaboret tonläge innan den gick till väders och visade sin bländande grandiositet.

Det började med att Stefan och jag beundrade gamla klassiska lätta trollingbeten i hans förnämliga betessamling när Christer påkallade vår uppmärksamhet, via påståendet att det troligtvis sitter en “näbbis” på det yttersta av de ytgående betena på Stefans styrbordssida. Stefan släppte klassikerlådan och greppade tag i spöet.

Men inte kom svaret han fick från en näbbgädda. – Nix! Som framgått ovan var det en lax av sällsynt format som den närmaste halvtimman fick spöet att djupt hovbuga sig och rullspolen att gång på gång i upphetsat tonläge förlora lina. Stefan fajtade tungt, tungt, en lax som tveklöst inte ville närma sig båten.

Jag uppskattar att det tog minst 20 minuter innan Stefan lyckats pumpa in den till 10-15 m från båten och vi fick en första närblick av storheten innan den drog till botten på ca 25 m djup. Och där “stångades” den stentufft och visade absolut inga tendenser att åter försöka nå himmelska höjder.

IMG_2994

Vad som dock i stället, mycket märkbart steg, var spänningen ombord, när Stefan berättade att han bytt ut dragets trekrok mot en enkelkrok. Flera gånger var vi övertygade om att kroken skulle gå loss, med den ombytliga intensitet som laxen ständigt visade. – Och periodvis verkade Stefan under spänntagen mer tröttkörd än laxen.

Nåväl, efter en evighet – som visade sig vara en halvtimma – kunde Christer håva en grandios laxhane. – Och där i håven, i ytvattnet, släppte kroken ur fiskkäften.

Kort sagt, ombord i hallelujastämning måttades den himmelska skönheten till 105 cm samt skrämde vågsiffrorna att djupdyka till imponerande 18,55 kg.

– Jag har matchat större laxar än denna, men ingen i samma värstingklass när det gäller fajt, sa rutinerade trollingfiskaren Stefan innan han orkade lyfta upp den för slutfoto med håvmästaren Kal von Aspen.

 

IMG_2991

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera