HAVSFISKET LYFTER MED VÅRA STORVILTFISKAR

Ett gammalt internationellt talesätt säger, att big game fishing innebär att kroka och matcha fiskar på över 500 lb (226 kg). Med den definitionen kan det i Skagerackvatten handla om kvintetten; blåfenad tonfisk, svärdfisk, hälleflundra samt sillhaj och håkäring. Sistnämnda fiskar i bild togs i Langesundsvatten från en pionjärfisketur med ”Västkust” för några decennier sedan.

 Med detta i bakhuvudet och bevisligen nu aktuell närvaro av nämnda arter i Skagerack är det inte konstigt att det råder storviltfiskefeber i V-regionen.

 Besked om aktuella båtlag, vilka får göra försöka att spöfånga och märka omkring 20 tonfiskar med elektroniska sändare, lär komma endera dagen.

 Detta märks bl a på uppladdningssnacket, gällande bl a kompletterande utrustning både för båt och fisket. Mitt 80-tals foto över utrustningen på Ants Peekers båt (tidigare visad), när ett FJ-gäng sökte blåfenstunan utanför norska Vestlandet verkar vara förebild för många.

 

 

De stora optimisterna söker som på 40-talet matcha bjässarna från en sittbräda med kraftig justerbar spöbutthållare och en rygg- eller sittharness kopplad till rullens öglor. (se foton). Möjligtvis kan en stjärtsnara underlätta vid märkningen i fightens slutända.

 

 

 Med gynnsam dollarkurs lär det vara på gång prylar, som ska underlätta “stand up fighter” med blåfenstunor. Se: http://www.toddusa.com/productdetails.aspx?id=31

 Reinhold Terramo berättade i går kväll, att ett svenskt kompisteam till honom, som förhoppningsvis får chansen forskningsmärka tuna i Skagerack, just stärkt muskler och uppdaterat fisketekniken via en 35-kilos tuna i Adriatiska havet.

 Stor bästsäljare som finns på hemmaplan är elrullar, vilkas praktiska funktion Vb berättade om häromdagen. Se: http://www.vanerblanket.se/pa-stora-djup-rullar-havsfisket-nu-snabbt-vidare/

 Såg på Fladen Store Björlanda-sajten att fiskare snabbt åkt tur och retur från Skåne för att hos Robban hämta tidigare på dagen beställd elrulle. Se: https://www.facebook.com/groups/176080372499311/

 Se även källa: https://m.facebook.com/bluefintuna.se/

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.