HÅKÄRINGEN KAN BLI ÖVER 500 ÅR GAMMAL OCH VÄGA ÖVER 1000 KG.

IMG_1155

Håkäringen är säkerligen den mest mytomspunna hajen vi har i nordiska vatten. Tidigt satte den fantasin i rörelse på 50-talets havssportfiskare på svenska västkusten. Detta då Kosteröarnas räkfiskare regelbundet på senvintern fick den i trålen i vindskyddade Kosterfjorden.

 Högt rankade naturvårdsexperten Kai Curry-Lindahl skrev i havsfiskarnas dåvarande lilla bibel ”FISKARNA I FÄRG” att man i dess mage funnit ”en hel ren utan horn, en gråsäl, stor som en oxe, halva kroppen av en drunknad människa..”

 Igår kunde vi se och höra från olika medier om åldern på denna fascinerande fisk, vars existens intresserar alltmer i forskarevärlden. En grupp forskare har uppskattat åldern på en håkäring, även kallad grönlandshaj, till 392 år, vilket är långt äldre än något ryggradsdjur någonsin uppskattats vara.

Det finns en stor osäkerhet kring den exakta åldern, men det vi är säkra på är att den blir mellan 272 och 512 år, troligtvis i närheten av mitten av spannet, säger Julius Nielsen, biolog vid Köpenhamns universitet och ledare för studien.

 I bild håkäringar fångade på spö i Skagerrak, under en SVT-inspelning som den mycket sportfiskeintresserade Naturrutan-redaktionen gjorde på 80-talet. Fiskade gjorde bl a välkända havsfiskare från Limhamns Sportfiskeklubb.

 På spö har grönlandshajen i Norge fångats på ca 1100 kg. Officiellt IGFA-rekord lyder på 775 kg via den fisk som Terje Nordtvedt drog i Trondheimsfjorden 1987. Svenske Magnus Durell har i Norge fångat håkäring med uppskattad vikt av 824 kg (410 cm lång).

 Svenskt rekord lyder på 66,05 kg, fångad i Kattegatt. Det är skicklige havsfiskaren Patrik Sandström som håller rekordet. Minns jag rätt så har Patrik dock på Bratten i Skagerrak fångat en dubbelt så stor.

 Minnesgoda läsare kommer kanske ihåg hur omskriven håkäringen och fiskaren Joel Abrahamsson blev när han häromåret fångade en bjässe om ca 566 kg från sin kajak i norska vatten. Joels spöfiske väckte stor uppmärksamhet på Båtmässan i Göteborg häromåret.

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.