GHFK-COME BACK I STORARTAT SLÄTROCKAFISKE

När Göteborgs Havsfiskeklubb (GHFK) bildades, för lite mer än ett halvsekel sedan, var intresset bland de 2o grundarna stort för de stora fiskar som då fortfarande existerade i våra kustnära vatten. De sades ha tillhåll såväl inom- som utomskärs. Slätrockan kom via klubbmärket att bli symbol för föreningen.

 Storrockafisket i hemmavattnen gav under de första klubbåren ringa resultat, varför flera medlemmar under 60-talet for till de brittiska öarna, för att dra lärdom, i det där berömda rockafisket.

   Skolningen och utbytet, i lag med den internationella rockafiskeskaran, ledde succesivt till lyckosamma rockafisken, både där och i hemmavattnen.     Sistnämnda resulterade bl a i; att under EM i havsfiske (Strömstad 1970) flera slätrockor i vikt närmare 50 kg, bordades väst Nordkoster-öarna. Se foto nedan.

 Som bekant har, med dagens mångåriga myndighetsacceptans av överfiske med mängdfångande redskap, alltfler fiskarter försvunnit från våra inhemska vatten, bland dem slätrockan. Den betraktas som i det närmaste utrotad och därmed utsiktslös att nu få på sportfiskekroken här.

 Ser nu att GHFK:are återvänt till Skottland samt där framgångsrikt dragit och returnerat verkligt stora slätrockor. Ca 20 st. Flera i vikt mellan 75 kg och 90 kg. Och det blev bl.a, klubbens mångårigt store eldsjäl och skicklige fiskare Dan Källman, väl förunnat att fajtas med en bjässe på 90 kg. En lika stor drog Peter Fors.

Se: https://www.facebook.com/groups/112296849192/

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.