GAMMALT OCH NYFÅNGAT

DSC_0425

Gårdagens nappnotis om prylmarknader och redskapsillustrationer väckte frågor gällande visade rullar. De är second handlade i sportfiskebutik, på auktion och mässa.

 Kort kan jag berätta; rullen på den oljevaxade, praktiska och till synes outslitliga franska fiskejackan(Imperex) är en Hardy Elarex spinnrulle. Sägs ha illverkats i England under åren 1939-1964. Björlanda-Robbans farsa Bengt “Eisenhower” Hellberg fick in den när han drev sportfiskebutik samt tipsade mig snabbt.

 Minihaspeln är en Daiwa 500c (147 g). Jättehaspeln (735 g) tror jag är en Mitchellhybrid. Dess hus är från Mitchells största haspel (496). Sedan har jag kommit fram till att handtag, spolen och dess frikoppling av linan är desamma som existerade på Mitchell 497-version. Rullarna har en ålder av 40-75 år. Jackan köpte jag ny på VISMA-mässan i Holland i mitten på 80-talet.

IMG_4269

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På omslagssidan av Great Lakes Fisherman från 1981 kan du bl a se att verticaljigging inte alls är en nymodighet av detta sekel, som olika sportfiskeintressenter i marknadsföringssyfte nu vill göra det till.

 Över till fältfisket. Förfrågningar kom igår också om “the terrific trio” i skepnad av havsabborre, multe och atlantisk bonito börjat kröka spö längs västkusten. Vet för närvarande inte mer än en hörsägen om att det i Göta älvs mynningsområde fångats havsabborre. På västkusten har turbåten Oberon med framgång testat 10-gradar´n. Se: http://teamlfm.blogspot.se

DSC_0422

 Om gösfisket i Byälven har jag inte hört något, däremot sett en grandios bjässe på FJ-sajten. Se: http://www.fiskejournalen.se/tobias-dromgos-pa-1161-kilo/ Hör från Vättern och Östersjön att guider varit framgångsrika när det gäller laxfisktrolling. Se: http://teamextremesweden.blogspot.se

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.