FRAMTROLLAD REDSKAPSHISTORIK

Vb-bilden häromdagen, med en Ambassdeur 823 i fokus, har märkbart krokat bland fiskeveteraner. Några säger sig minnas; att oftast satt rullen på 80-talet under V-sjöfisket i ett ABU Garciaspö med beteckningen Pacific 612A.

 Ska genast säga, att i illustrationen häromdagen, satt 823:an i rullfästet på ett ABU Primo spinnspö, som jag brukat när jag trollat och metat makrill/öring i Marstrandsvattnen med. I bild nedan sitter den dock i fotots mitt på ett 612:a spö.

   Roligt att bli påmind om kvartssekelgamla trollinggrejor. Även att släpfiska i minnesbanken är roligt och nyttigt. Nedan drar jag till ytan, kortfattat lite mer i redskapshistorik kring trollingfisket.

 

 När jag på 70-talet kom i kontakt med Gösta Wadh och Stig Söderström berättade de, att deras trollingredskap oftast var en Ambassadeurrulle med monolina i fästet på ett ABU Caster Zoom glasfiberspö. Underst i illustrationen ovan.

  På 90-talet revolutionerade flätlinan sportfiskevärlden. Trollingvärlden har genom åren ytterligare vidgats, bl a med räkneverksrullar och lätta kolfiberspö. Översta redskapen i bild är en PENN LC-rulle 855 och en Maxximusspöklinga 10-20 lb.

  Genom att ABU-spöhandtaget på sistnämnda utrustning har en s k chucklåsanordning kan klingor sportsligt varieras, d.v.s skiftas till aktuell styvhet, beroende på fiskart, bete och yttre omständigheter som strömmar, vind m.m.

 När i svensk sportfiske-historik, kombinationen rulle och spö, gjorde släpfiskedebut har jag ingen bestämd tidpunkt för. Vet dock, att redan år 1910 – i vår första sportfisketidning ”Från Skog och Sjö” – beskrevs trolling som en framgångsrik fiskemetod efter ”inlandslaxen i Vänern”. 

Säkert är, att för mer än 150 år sedan nöjestrollade man under benämningen svirfvelfiske efter Vänerlax. Sistnämnda i folkmun liktydigt med såväl lax som öring.

Svirfvelfisket ska lokalbefolkningen ha lärt sig av Llewellyn Lloyd, bankirsonen från London, som var en av de första sportfiskarna i Skandinavien. Lloyd släpfiskade bl a efter storvuxen Väneröring med spö och spinnare vid Vargöforsarna i Göta älv. Han sägs där ha fångat öringar på över 13 kg.

 

I bild Gösta Wadh med en uppsätt-ning av de redskap Lloyd använde under sitt framgångs-rika Vargö-forsfiske.

 

 

 Att många under förra seklets första hälft föredrog släpfiske med spö framför kastfiske berodde, dels på att man kunde fiska av stora vattenytor, dels att en del av den tidens redskap var ganska ohanterliga kastredskap. Backslag och utredande av lintrassel tillhörde från och till kastfiskarens vardag.

 Den stora förändingen kom med glasfiberspön, monolinor och rullar med autobromsar efter andra världskriget. Dessutom, när det efter andra världskriget blev allt vanligare med utbordare på båtarna, vidgades också vyerna för de forna dragroddarna, inte minst i våra kustvatten.

  Tilläggas ska, att tunatrollingfisket i Öresund och på västkusten, i mitten av förra seklet, skedde med för ändamålet specialdesignade importerade rullar, främst från Hardy i England eller Penn i USA. Därifrån hämtades också storviltfiskespön, även om såväl Arjon som Ryds tillverkade sådana svenska rariteter i begränsad upplaga.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.