FORTSATT ”HAVSMILJÖVÅRD” UTAN FISKLIVGIVANDE RESULTAT?

-Haven är en stor källa till oro. Vi måste städa haven från gamla synder, sa klimatminister Isabella Lövin häromdagen i anslutning till regeringslöftet; att nästa år satsa 600 miljoner kronor för att städa upp problem med övergödning, miljögifter och nedskräpning i sjöar och hav.

 Det påminner om tongångar vi hört i flera decennier från våra politiker. Men deras löftesåtgärder, att livgivande förvalta våra vatten, har bara stannat vid ordstädning i egna munnar, eljest borde vi sportfiskare nu ha märkt av insatserna via rocka- och blekafångster som förr.

Våra beslutfattares mångåriga förljugna fiskepolitik har fortsatt. Åtgärder till gagn för havsmiljön skjuter makthavarna, beroende på ovilja och okunskap, konstant framför sig. För dem verkar havet, trots mängder av miljövårdslyftlöften, vara en skitsak, som i bästa fall dammas av på ytan när problemen blir alltför uppenbara där. – Inget talar för att det ska bli annorlunda och mer fisklivgivande nu, så länge inte plast- och övergödningsproblemen angrips vid källan. För sportfiskarnas del ser det fortsatt mörkt ut i det västkustnära fisket. 

 

 I sportfiskekretsar har vi i flera decennier påtalat det illavarslande läget i havet. I bilden från 70-talet och Fj informerar vår internationellt berömde havsfiskare Rolf Ågren, vår dåvarande statsminister Olof Palme, bl a om stortankerstrafikens effekt, om överfisket med mängdfångande redskap på västkusten samt vad ett skonsamt handredskapsfisk kan få för positiva samhällseffekter både över och under ytan.

 

 

 

Påminner om det gamla internationella ordspråket: ”En politiker är en akrobat. Han håller balansen genom att göra tvärsemot vad han säger.” 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.