FÖRSLAGSRÅD FRÅN EU – MAXÄT VÄTTERNFISK EN GÅNG /MÅNAD

Om preliminära gränsvärden från EU:s livsmedelsmyndighet går igenom, leder det till att fisk från Vättern bör ätas högst en gång i månaden, säger Rickard Bjerselius, som ansvarar för kostråd på Livsmedelsverket. EU- EFSA:s slutliga besked väntas i vinter. 

 Livsmedelsverket ger lokala kostråd till kommuner som har funnit PFAS i dricksvatten eller fisk, eller i andra livsmedel. Råd, som alltså formas efter lokala förutsättningar. I Vättern har flera sorters matfisk för höga värden av PFAS.

 Enligt Naturvårdsverket är PFAS (högfluorerade ämnen) en grupp på över 4 700 kemikalier som är vatten- och smutsavstötande. De används som ytbehandling i många produkter, som kläder, skor, matförpackningar och stekpannor. De finns i brandskum och skidvalla, skönhetsprodukter, möbeltyg och elektronik.

– Ja, räknar man krasst på de uppmätta värdena, innebär det att man kan äta ungefär 30 gram Vätterfisk i veckan. Det blir ungefär en gång i månaden om en portion är 120 gram, säger Rickard Bjerselius. – Det är en avsevärd skärpning. I dag kan man äta 340 gram per dag.

 Läs: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7270400

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.