FÖRÄNDERLIGT SPORTFISKELIV STUNDAR.

Att vår sportfiskevärld – på gott och ont – mångfaldigt förändrats under de senaste decennierna – både över och under vattenytan – har på skilda vis blivit  alltmer uppenbart. Och än mer kommer förändringen via pågående klimatförändring sätta spår i vår fiskfauna och vårt fiske.

Den biologiska mångfalden i sjöar och vattendrag i Arktis verkar gynnas av den globala uppvärmningen, kunde man i morse höra i redions EKO-nyheter.

– Det är ju lätt att se en utveckling mot större biologisk mångfald som något positivt men det blir också så att kallvattenarter försvinner. Det som kanske mest tilltalar folk är rödingen och blir det varmare i svenska sjöar så försvinner rödingen. Det är en utpräglad kallvattenart, säger Willem Goedkoop. professor vid Sveriges lantbruksuniversitet som sitter med i en aktuell expertgrupp.

 

Det är vid en konferens om biologisk mångfald i Arktis i finländska Rovaniemi som sötvattenexpert-erna I Arktiska rådets expertgrupper presenterat de data som bekräftar tidigare studier.

 

Mer info: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7062849

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.