FÖR MYCKET GÖS I FORNA STORÖRINGSJÖN MJÖRN

Vackra sjön Mjörn i V-regionen bjuder ett varierande fiske via mete, vertikalfiske och trolling. Det gör att man kan artrikta sitt fiske på ett omväxlande sätt, från grundvattensfiske till djupvattenfiske. Se: http://www.mjornfvo.se

img_5660

 I sjön fanns förr en mycket stor-växt och åtråvärd öring, vars exi-stens nu är ifrågasatt. Det pågår dock ett intensivt arbete med att få till en bra stam av öring i systemet, vilket visat sig inte vara lätt. Därför uppmanar Mjörns FVO att återut-sätta fångad öring med varsam hand, samt rapportera in fångst-plats och storlek på fisken och om den var fett fenklippt.


 Jag minns från 60-talet, hur vi inom Sällskapet Sportfiskare i Göteborg (SSG) talade om att ned-strömslekande storöring från Mjörn fångades i Solveden/Säveån samt att där av klubbmedlemmar fångats öringar på över 7 kg. Kraftverk fanns då som nu i Solveden. 

I en gammal Napp och Nytt hittade jag illustrerat öringfoto på den rekordöring som Margot Creutzer fångade i Mjörn år 1963.

 Kan tänka mig att det blir välsmakande Mjörngös på många jul- och nyårsbord för dem som löst aktuellt fiskekort för sjön och där kunnat fiska efter nedanstående Mjörns Fiskevårdsområdeförenings regler:

 Årskort gäller 12 månader från utskriftsdatum.

 Spöbegränsningen är 6 spön per båt.

 På gös finns det inget minimi- eller maximimått. Alla fiskare uppmanas att ta upp den gös de fångar!

 Fridlysningen på gös i samband med lekperioden upphävs från april 2016 och ett år framåt. Detta för att minska tillväxten av gös i Mjörn.

 Välkände och mångsidigt initierade sportfiskaren Kristian Pedersen skriver om nuvarande fiskeregler i sjön Mjörn:

“Kloka bestämmelser som FVO har tagit om gösen. Genom hårt fiske på gösen kanske Mjörn åter igen kan bli Västsveriges bästa abborrsjö.

Hoppas FVO även kan vara positiv till att rädda Mjörns öringar genom att låta nya gener komma upp i sjön med havsöringar.

Detta har man gjort i Lygnerns FVO och en positiv utveckling är nu på gång. Det gäller att ta vara på modern forskning och inte bli kvar i det gamla.”

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.