FLUGFISKET STORT I MAKRILLFAMILJEN

IMG_4563

En notis på Fj-sajten, om en filmsnutt med rubriken “Tonfisk på torrfluga”, väckte intresse och förbryllade stort i spösvingarkretsar flera under tisdagen. Den engelska titeln på filmen var likaså “TUNA on dry fly”.

Att flugfiskefånga olika arter i den stora makrillfamiljen är globalt inte sällsynt. Hur vi i våra hemmavatten på flugutrustning förfört atlantmakrill (Scomber scombrus) samt atlantisk bonito (Sarda sarda) samt som i 60-talsbild Olof Johansson med bleka, har Vb flera gånger berättat om. Se: http://www.vanerblanket.se/trio-med-buanito/ och http://www.vanerblanket.se/de-e-inte-klokt-ett-sant-feske/

IMG_0691

Välkända flugvarianter i ordinärt saltvattenflugfiske är vanligen betesfiskimitationer, typ Platinium Blonde och Lefty´s Deceiver. Ursprungligen är de namnsatta av sina salta namnkunniga kreatörer Joe Brooks och Lefty Kreh. Alltmer förekommer olika Poppersvarianter i linändan. Se färgstarka varianter i bild nedan.

Saltvattensflugor är oftast resliga och med pulserande fjäderskrud. I format gör de – med undantag för räkimitationer – mestadels sötvattensflugor till pygméer. Följaktligen var nyfikenheten på en torrfluga för tonfisk mycket stor.

Klart framgår i filmen att fiskarna fångas med flugutrustning. Men andra, som granskat filmen, kan inte heller se att någon torrfluga presenteras, vare sig på flugtafsen framför kameran i båten eller flytande på ytvattnet efter utkast eller i fiskkäften.

Hemtagningen av flugan under fisket tyder inte alls på att det sitter en torrfluga i linändan. Snarare på en streamervariant. Eventuellt kan där sitta en stor poppande Skipping Bug. Ingen fluga illustreras dock i något sammanhang. I videons textsammanställning över deltagare, redskap med mera, kallas den brukade flugan för Rikysuperfloatta. – Möjligvis kan det vara så att man  marknadsför fisket som “torrflugfiske”, därför att man använder flytlina.

IMG_0712

 Hursom, mig tycks båtflugfisket påminna om det vi i decennier utövat på ytvattenjagande fisk i våra hemmavatten. När t ex makrillen jagar i stim – som på filmen – brukar de direkt attackera flugan, när den når vattnet. Dock, kastar man mot enstaka, ytätande fiskar brukar man få strippa hem flugan – oftast streamer – i ytskiktet. Den flugfiskevarianten i Marabou Muddlerskepnad, var mycket vanlig när Olof Johansson och Vb-redaktören på 60-talet flytlinefiskade efter makrill och bleka bland Paternosterskären.

IMG_2912

 En blåfenad tuna på 89,16 kg toppar som tungviktare i IGFA:s flugfiskevärldsrekordlista. I de gulfenade tonfiskarnas skara är toppvikten 48,6 kg. Båda är tagna via tafsspetsklass 10 kg. Sistnämnda i sydafrikanska vatten. Förstnämnda på USA:s östkust (South Carolina).

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.