DJUPTROLLING TOPPENAKTUELLT I SOMMARVARMT VATTEN

Att frågorna om trolling är många, är inte konstigt i sommarvärmen. Trolling kan så här års vara både mycket nöjsamt och svårt, oavsett storleken på ditt fiskevatten. 

Högaktuell släpfisketävling på djupa Vättern är i dag (14/7) HJO-DRAG 2018. Info via http://hjofbk.se/hjo%20drag.html

 Ett gammalt globalt talesätt säger; att för en fisk du ser på ytan finns det tio på djupet. Särskilt är djuptillvaron märkbar under den varma sommartiden med hög vattentemp i ytan. Varje fisk har en egen trivseltemperatur. Oftast ligger den för laxfiskar mellan 8 och 15 grader. Följaktligen är det där du ska presentera dina beten.

En åldrig sensommarbild från Vänern och tidigt 80-tal får illustrera när modern djuptrolling via djuprigg fick sitt genombrott i småbåtsfisket. Som synes lurades på fisketuren abborre, gädda och lax. 

 Hur djupt man får ner sitt bete med monolina utan extra belastning beror på lindiameter, släplinelängden, betets utformning och båtens fart. Men kom ihåg, det är svårare att kroka en fisk på lång släplina än på kort, följaktligen strävar man som trollingfiskare att kroka fisken på så kort linavstånd som möjligt.

  I vissa sammanhang kan en snabbt djupdykande vobbler vara lösningen. Men i de flesta fall belastar man linan med någon variant av sänke för att komma ner till språngskiktet/trivseltemp.

  Att fiska med linor med hög egenvikt, ex blykärne- och wirelinor, har länge varit och är en annan variant att komma ned på djupet. Nackdelen är att man oftast behöver specialdesignade rullar och spön då linorna via sitt material kan gå illa åt rullspole och linöglor.

 Numera tar sig de flesta släpfiskare ner till önskat djup via djupparavan eller djuprigg. De flesta finns numera i många variationer. Djuprigg bl a i lätthanterliga mobila versioner som i bild ovan.

Trollingfakta, inkluderande både redskap och litteratur, kan du förmodligen hitta, både hos din redskapshandlare och på någon sommarloppis. Kolla! 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.