DET VAR BÄTTRE FÖRR!!!!!!!!!!!

Från vår nu kustfiskdöda bohustillvaro flydde jag helgen via ett par artiklar i Sportfiskarens januarinummer 1958. I dessa blev man väl påmind om det lättillgängliga kustfiske vi då hade. För att få uppleva liknande, folkhälsofrämjande aktiviteter måste man nu fara flera tiotalmil med miljöförstörande fossilutsläpp som följd. Det har våra  fiskebeslutsfattare sett till med sin mångåriga livsförödande fisk(e)miljö-politik. I nämd tidning berättade målande, västkustbon Olof Johansson om det färgstarka sej- och bergstorskfisket vi hade på Vinga och skånebon Öst om det hoppfulla kustfisket efter mäktiga havsöringar på Österlenkusten.

 ÖST SKREV: ”Jultiden är bäst. Då kommer den blanka fisken till land, ofta i stora stim, och vilket slagsmål han leve-rerar. Mer över än under vatten.

 

Han är sydkustens kung och han är i regel av lättare format. Men stora klunsar på över fem kilo far som raketer i luften, bärgas eller allt som oftast slår sig fria.

   Jag minns en juldag med strålande sol och barmark samt hur min bror och jag halvlåg i sanden och kramade termosarna på de sista dropparna. Mängder av sollurade naturliga flugor var i farten och droppade i plurret för att sörplas ner i öringbukarna.

   Öringarna hoppade som besatta några meter från land. Man njöt av syner man knappast glömmer. Men att få dem att bita var omöjligt till dess vinden vände. Då tyngdes ryggsäckarna av ett par tvåkilosfiskar som sedan presenterades varmrökta på annandagsbordet. Vilka doningar!”

 OLOF SKREV: ”Det fjädrade ordentligt i spöt och rullen gav till ett skarpt skri, då stortorsken nappade. Kraftig som en traktor på lägsta växel slet den häftigt ut lina i korta ansatser. Ibland var kampen ett tungt monotont sluggerboxande avbrutet av plötsliga energiexplosioner, som i handen uppfattades som dova olustiga skakningar när storfisken skakade på huvudet och voltade nere på djupet.

   Medan jag rastade i lä av berget och drack kaffe tänkte jag att detta är platsen 1000 mil från alla bekymmer, fast jag kunde se Göteborg med Masthuggskyrkans profil inne i fjorden.”

 Via tidningsomslaget och bild i tidningen blev man tillika påmind om gäddfisket på ostkusten och Esox fascinerande mönstersättning där. Se illustration nedan.

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.