DAGS VARA PÅ HUGGET EFTER HAVSABBORRE OCH MULTE

DSC_0004

Bland salta spösvingare rör sig nu fiskesnacket en hel del kring högfartsfiskarna havsabborre och multe. Det är så här års, när havsvattentempen i våra grunda, kustnära vatten närmar sig 15 grader Celsius, som de internationellt högt rankade sportfiskarna brukar blotta sig över grunda, mjuk- och blandbottnar och gärna där något större tillflöde mynnar ut. Båda fiskarterna är svårflirtade oavsett fiskemetod, men förmodligen vanligare längs västkusten och Öresund än vad man tror.

 Inte sällan ser man multen i västkustens småbåtshamnar. I både Göta- och Nordre älvs myningar har stora multar fångats, bl a brödmetade Anders Svanlund vår rekordmulte på 6,596 kg på Götaälvmynningens hisingssida. Foto, se: http://nickesfiske.blogspot.se/?m=0

 Multemiljö i Halland, se film, se: https://www.youtube.com/watch?v=PshKfXbZyvI

 Svenska havsabborrekordet lyder på 6,1 kg Den fisken lurades på en Killer-vobbler den 22 dec. 1991 i Buavattnen i Halland. Vattentempen där är påverkad av Ringhals kraftverks intag, uppvärmning och sedan utsläpp av det uppvärmda havsvattnet. Vid utsläpp och blandning med havsvattnet får det trivseltemp för sydliga fiskar som havsabborre och multe. Fiskeområdet begränsat. Skyltning visar förbudszon.

IMG_3124

 Tyngst i IGFA:s världsrekordlista är en havsabborre på 10,13 kg. Den majfångades år 1999 i Europas mest berömda havsabborrvatten, de utanför Pirou i Basse-Normandie i norra Frankrike. Samme fiskare Philippe Boulet har där tagit flera på mellan 5 kg och 10 kg. Hans tyngsta på fluga har vägt 4,89 kg. Den togs i mitten av november år 1998.

 Kan vidare berätta att i norra Frankrike, i vattnen utanför Boulogne-sur-Mer, drogs det på spinn i september förra året en bjässe på 8,63 kg.

 I bild en magnifik havsabborre, som konservatorn metade med tobis under fiske i Guernsey-vatten i Engelska kanalen. I bild även gångbara havsabborrflugor plus nedan, en imponerande multefångst.

 I skandinaviska vatten är Oslofjorden ett basseldorado på nordliga latituder. Här har norska havsportfiskare skickligt utvecklat ett riktat fiske efter den. Bäst fakta från detta fiske kan du tillgodogöra dig via pionjären Runar Kabbes huvudroll i en film, se https://www.youtube.com/watch?v=GSXJ-JTza9g

 Bra kunskap har man även på EL-GE Sportfiske om havsabborrfisket i Oslofjorden. Flera resor dit har EL-GE arrangerat genom åren. Se: http://www.el-ge.se/artiklar/ARTIKLARorginal.htm

IMG_1124

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera