DAGS FÖR UDDA SPÖ-KRÖKARE

IMG_4601Med det mångsidga sportfiske som V-regionen nu bjuder, är det inte svårt att på fiskeplatser; i städernas hamnar, längs naturstränder och strömvatten samt på öppet vatten, träffa på spösvingare som glatt och öppet snackar om fiske och sin fångst.

Mestadels handlar det om gädda, abborre, id/färna, brax, sill, öring och makrill, men de senaste åren har fiskarna på kända västkustska folkfiskplatser förhöjts med vad Vb kallat “the terrific trio”, d v s havsabborre, tjockläppad multe och ryggstrimmig pelamid.

Fick i går bekräftelse av mångsidige veteransportfiskaren Lennart Buxfeldt att det fångats en havsabborre/havsbass, (Dicentrarchus labrax) i Göta älvmynningen samt att det var Lennarts mångårige fiskekompis Peter Kobylinski som fångat rariteten. Snackade i går med Peter som berättade att den krokats på Hisingsidan av Göta älvmynningen.

– Jag fiskade med fluga och var ute efter havsöring, berättar Peter. Trodde inledningvis också att jag krokat en välväxt, kämpaglad öring. Men när jag en bit ut i vattnet såg den hetlevrade fightern spänna ut sina gällock förstod jag genast att det var en annan firre som snott flugan. Den firren var en havsabborre som vägde 1,2 kg. – en ny toppenfångst för en gammal kustfiskare, slutar Peter, som på egen faceboksida berättar bl a om sina fiskafängen.

Den skicklige norske sportfiskaren och filmaren Runar Kabbe gjorde år 2007 – med mer än 400 havsabborrar, egenhändigt fångade i Oslofjorden – en mycket kursläggande film “havabbor på flue”.

Höjd vattentemp i Skagerack och Kattegatt har parallellt höjt kroppstempen på nya och gamla fiskare. Ja, hos många har den blivit konstant, när arterna i olika strandmiljöer attackerat betena.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I norra Bohuslän och Oslofjorden fångas det havsabborre i de sköna landvikarna över blandbottnarna där. På hallandskusten har flera i ovannämnda trio lurats från strand och båt utanför den flacka bergskusten. 

IMG_3378Kan passa på och informera om att svenska havsabborrekordet lyder på 6,1 kg. Den fisken lurades på en Killer-vobbler för 25 år sedan i Buavattnen i Halland. Tyngst i IGFA:s världsrekordlista är en havsabborre på 10,13 kg. Den majfångades år 1999 i Europas mest berömda havsbassvatten, de utanför Pirou i Basse-Normandie i norra Frankrike.

Bilden nedan illustrerar kustmiljön i berömda irländska havsabborrvatten samt kan vara vägledande även i vårt fiske.

DSC_0082

 

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.