DAGS FÖR HÅRBETEN ATT GÖRA OMFATTANDE COME BACK?!

I ett tillsynsprojekt som genomförts av miljöförvaltningarna i Malmö, Göteborg, Helsingborg och Stockholm har man undersökt varor – misstänkta att vara giftiga och reproduktionsstörande – som säljs i sport- och fritidsbutiker. Projektet genomfördes under sommaren 2017 då 26 olika sport- och fritidsbutiker besöktes.

   Undersökningen visade att jiggar, som används som bete vid sportfiske, innehåller höga halter av mjukgörare, så kallade ftalater.

   Av 17 analyserade jiggar innehöll 15 någon form av de ftalater som ingick i analysen. I ett fall bestod en jigg till 62 procent av ftalaten DEHP, som inte är kemiskt bundet till plasten och kan läcka ut i miljön.

Miljöförvaltningarna anser nu att leverantörer av sportfiskeutrust-ning måste ta ett mycket större ansvar för att kunna garantera att de produkter som säljs inte innehåller farliga kemikalier. Butikerna ska kunna svara sina kunder om de frågar om en varas innehåll av farliga ämnen. Butikerna måste också bli bättre på att ställa kemikaliekrav när de köper in varor.

– Rapporten visar att det går att göra jiggar utan giftiga mjukgörare. Att få bort kemikalierna är viktigt för både fisken och oss som fiskar. Vi kommer att driva frågan om vad som görs av redskapsbranschen för att komma tillrätta med detta, säger Sportfiskarnas fiskevårdschef Markus Lundgren.

   Mjukgörare är som nämnts inte fast bundna till PVC-polymeren och därför utsöndras ftalater från plastprodukter under hela deras livslängd. Denna diffusa spridning gör att ftalater hittas nästan överallt i miljön.

 Läs mer: https://www.sportfiskarna.se/Om-oss/Aktuellt/ArticleID/6061

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.