DAGLIGVARUHANDELN VILL HA FOSSILFRI OCH ÅTERVINNINGSBAR PLAST

Enligt G-P/TT är nästan all den stora mängd plast vi får med oss hem från matbutiken tillverkad av olja. Detta vill Svensk Dagligvaruhandel nu ändra på, inom ramen för regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige.          Dagligvaruhandeln vill att all hemtagen plast från matbutiken ska vara fossilfri eller återvinningsbar från år 2030. Och helst vill man få fram fossilfri plast som är producerad i Sverige, säger Karin Brynell, som är vd för Svensk Dagligvaruhandel.

– Plast är ett väldigt bra material för det är lätt att frakta, formbart och förlänger hållbarheten på produkterna. Det är inte helt lätt att se framför sig ett annat material. Men det gäller att göra plasten till ett bra material i stället, säger Karin Brynell

 Tillgången till fossilfri plast är fortfarande begränsad och den är betydligt dyrare än den fossilbaserade, vilket är en utmaning. Råvaran till dagens fossilfria plast är baserad på främst sockerrör, och importeras i huvudsak från Brasilien.

– Det krävs även politiska initiativ så att vi kan få hjälp med forskning och annat, säger Karin Brynell

 När det gäller den fossilbaserade plasten är det viktigt att se till att den är återvinningsbar, samt att kunden inte ska drabbas av prishöjningar när man övergår till den miljövänligare plasten, menar hon.

 Se: http://www.gp.se/nyheter/ekonomi/matbutiker-vill-införa-fossilfri-plast-1.5545691

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.