”BOHUSKUSTEN – ETT VRESIGT PARADIS”

Rubriken här-rör från en mycket fas-cinerande och lärorik natur-film av måste-ses-karaktär. Den är en su-verän doku-mentär om det Sverigeunika landskapets rikedom av liv och miljöer i ett litet natur-skönt hörn av stora Atlanten.

 Filmen är producerad av välkände naturfilmaren occh konservatorn Svante Lysén, som paddlande från sin kajak, helårsskildrar den mångfacetterade bohuskustens karaktär av stenvarianter, bergfasader och klåver plus en färgstark flora och fauna.

 Sedan mitten av förra seklet har jag spösvingande, både inom- och utomskärs, upplevt bohuskusten från Älvsyssel i söder till Ranrike i norr – och tycks aldrig kunna se mig mätt på denna variationsrika landskapsfasad. Den känslan pånyttföddes i går när jag såg filmen ”Bohuskusten – ett vresigt paradis”.

 Klicka dig in på: https://www.youtube.com/watch?v=PUafF4bkR4s och du får – i ett par trailers – en försmak av den vildmarksmiljö som världsledande nyhetskanalen CNN Travel klassade som en av världens vackraste, i sin topplista häromåret .

   CNN prisade stort naturrikedomen ovan ytan. Och det gör även Svante Lysén. Men han påtalade och visade bl.a. de fattigdomsbevis som bottentrålningens plöjspår gjort på mjukbottnarnas flora och fauna.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.