BLÄCKFISKNAMN ATT MINNAS ÄR VIRVELKRAKE OCH SIDENSEPIA

DSC_0200

I svenska vatten finns det ett 15-tal olika smarta bläckfiskarter. Och det handlar om både åtta- och tioarmade.

 Några svenska namn på dem känner man inte till – förutom det mytologiska havsmonster, som kallas Kraken och som i nordisk fiskare- och sjömanslitteratur beskrivs som en gigantisk åttaarmad bläckfisk vilken med lätthet kunde dra ner ett stort skepp.

Faktum är att Carl von Linné i sitt första verk Systema Naturae under namnet Microcosmus marinus där nämner Kraken som en jättebläckfisk.

 Nåväl, nu har man i Linnés och Krakens kölvatten på Havets Hus i Lysekil namnsatt två andra mindre bläckfiskar i dag. Den åttaarmade Eledone cirrhosa har fått namnet Virvelkrake och den tioarmade Seplia officinalis namnet Sidensepia. Se bläckfiskfilm: http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vastnytt/det-ar-stort-det-ar-att-vara-lite-linne

 Den tioarmade bläckfisk, som vi havsportfiskare alltmer bordar i riktat fiske i våra kustnära vatten är Loligo forbesi. Se bild ovan.

OBS! PS! Extra färgstarkt fiskesnack blir det i morgon (lördag 21/2) när VSF har årsmöte. Det sker kl 11.00 i sedvanlig lokal, d v s på Kronogatan 4 i Vänersborg.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera