BIDRAG TILL BÅTSKROTNING STYR MOT BÄTTRE MILJÖER

Det ligger många båtar och skräpar i vår natur. Att se träbåtar som den i bild är långt ifrån acceptabelt, när man vet hur tilltalande en välskött träbåt kan vara.

Generellt är man osäker på plastbåt-ars livslängd. Vad man vet att är att välunderhållna plastfritidsbåtar från 70-talet fungerar bra än i dag.

Dock, när en sådan börjar närma sig mänsklig pensionsålder är det nog dags att även se över dess existens och fortsatta liv. Det har våra myndigheter insett. Du kan nu få bidrag som underlättar din båts sista dagar.

Det finns ett nationellt återvinningssystem för fritidsbåtar med möjlighet att kostnadsfritt lämna båtvrak till skrotning. Båten ska vara minst tre meter lång och väga minst 200 kilo.

 Båtar upp till tre ton kan till och med den 31 december i år eller så länge bidraget från Havs och Vattenmyndigheten räcker, lämnas för skrotning och återvinning till Båtskroten Sverige AB. Det finns 25 inlämningsställen för skrotning av fritidsbåtar i Sverige. Anmäl på nätverket Båtreturs hemsida om du vill skrota din båt.

 Miljösatsningen på bidrag till båtägare som vill skrota sin fritidsbåt beskrivs som en succé av Havs- och vattenmyndigheten, (Hav).

Inför hösten avsattes två miljoner kronor, pengar som tog slut efter två månader och som räckte till 265 återvunna båtar, vilket är mer än dubbelt så många som totalt förra året. Nu rapporteras om mer vårdnadspengar.

”Vi beräknar att 1,2 miljoner kronor kan räcka till att ytterligare cirka 150 fritidsbåtar kan skrotas i år, redan står 250 fritidsbåtsägare i kö för att få ta del av Havs bidrag som är en del i regeringens satsning på rent hav”, säger Lisa Bredahl Nerdal på myndigheten i ett pressmeddelande.

 Läs mer: https://www.havochvatten.se/hav/fiskefritid/miljopaverkan/fritidsbatar/skrotning-av-fritidsbatar.html samt på http://www.batskroten.se/skrotningspremie-2018/

 

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.