ALLT FÄRRE ARTER LÄNGS VÄSTKUSTEN

Rubriken har SVT Nyheter Väst satt efter info från Kennet Lundin och Matthias Obst, experter på marinbiologi.

 De båda har deltagit i den senaste undersökningen av västkusten 2006-2009 samt jämfört framkommen fakta med marinbiologiska fakta från Kattegatt- och Skagerackinventeringar, som gjordes på 1920- och 30-talen. Den nya inventering visar att minst 60 % av alla bottenarter har försvunnit.

– Vi ser att de arter som försvunnit är framförallt de arter som är sällsynta, säger Matthias Obst.

 Det var museichefen på Naturhistoriska museet i Göteborg, Leonard Axel Jägerskiöld, som tillsammans med sin personal över hela västkusten samlade in de första proverna.

   Det är svårt att avgöra varför så många arter försvunnit, men en bidragande orsak kan vara trålning som förstör förutsättningar för bottenlevande arter. En annan orsak är övergödning, konstaterar de båda forskarna i SVT-infon.

– Det blir även effekter av att man tagit bort de stora rovfiskarna, då får man en kaskadeffekt neråt, det påverkar hela ekosystemet, säger Kennet Lundin.

– Havet kommer att användas mycket mer i framtiden, kustnära områden speciellt. Så vi måste förstå mycket bättre hur ekosystemet fungerar och hur vi människor påverkar, så att vi kan hantera det på ett bra sätt, precis som vi gör på land, slutar Matthias Obst.

Mer info, se: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/allt-farre-arter-langs-vastkusten och http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=6740474

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.