ÅL-EVANGELIET – TÄNKVÄRT FISK(E)BUDSKAP I BOKFORM

När jag i förra veckan i skilda mediasammanhang fick höra lovorden om boken Ålevangeliet inhandlade jag snabbt ett ex. Och det var klokt gjort. För bokinnehållet är mycket tänkvärt, lärorikt och välformulerat.

 Med boken Ålevangeliet beskriver Patrik Svenssons ålarnas historia. Han berättar att i tusentals år har ålen gäckat vetenskapen. Alla oklarheter kring dess liv och resa till Sargassohavet har kommit att kallas ålfrågan.

 Plötsligt vid en viss tidpunkt i livet måste ålen bege sig till Sargassohavet, simma den långa och mödosamma atlantkorsningen dit. Ålar fortplantar sig ingen annanstans, de vägrar fortplanta sig i fångenskap, informerar Patrik Svensson. De måste tillbaka, återvända hem.

Ålen blir en metafor över allas behov av att söka sitt ursprung, framhåller Patrik Svensson.

 I dag är frågan varför ålen efter 40 miljoner år dör ifrån oss. 95 procent av jordens bestånd har försvunnit på 40 år.

Vi intresserar oss för det som är på väg att försvinna, det vi är på väg att förlora, säger Patrik Svensson till SVT:s Kulturnyheterna. Det finns en oro och ångest över klimatförändringar.

Förhandsintresset för boken har varit enormt. Den ska översättas till 33 språk. Och det stora intresset för boken tror Patrik Svensson delvis har med djurets hotade existens att göra.

 Mer fakta: https://www.svt.se/kultur/bok-om-alar-slar-rekord

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.