ÅLAND – ÅRET-RUNT-RIKT PÅ SPORTFISKE- OCH NATURUPPLEVELSER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brev från Åland brukar fängsla – ofta redan via frimärksuppsättningen på kuvertet. Men brevet denna gång, kom inte från de i bild välkända ålänningarna Robert Ekström och Kalle Pettersson, utan från Stig Söderström och hans Marita.

 Med Marita, som varit lärare på Åland, har Stigs bekantskapskrets och naturupplevelser på öarkipelagen positivt vidgats.

   Stig berättar att Annandag påsk besökte de båda Lumparlands naturreservat. Gammal urskog av fur och asp – 25-30 m höga träd – och ett där häckande havsörnpar plus de vindfällda skogsstammarnas lava- och mossrikedom är starkt bestående minnen.

 I lag med välkände finske författare Leo Löthman spösvingade Stig. Men det fisket var på skilda vis kylslaget, berättar Stig.

   Båten knackade Leo loss på morgon ur en istäckt vik, där lufttempen var -5,5 grader. I ett par timmar försökte man lura gädda utanför vassruggar där vattnet höll ett par plusgrader och det var max 2 m djupt – men tjii napp.

 Stig förmedlar vidare; dagen efter snackade han med en kille som med djuprigg, ekolod och termometer sökt på djupare vatten (ca 8 m) och där lurat sex gäddor, tyngsta på 6,7 kg.

 Positivt tycks dock laxtrollingfisket vara på Åland även kylslagen vintertid. Stig och Marita skickade med ett tidningsklipp, i vilket berättas om “isknackarna” Tom Sarling och Marko Aho:s suveräna marslaxfiske.

 Marita och Stig påminner parallellt Vänerblänkets läsekrets m fl; att årets trollingträff på Åland äger rum första helgen i juni (31.5 – 3.6). Redan är 50 lag anmälda.

2017 kommer tävlingen för 3:e året i rad att arrangeras i Eckerö med Käringsund Resort & Conference som tävlingscentrum med alla starter, invägningar och prisutdelningar samlade till ett och samma ställe. Se: http://www.trollingtraff.ax/

 Laxrika ”Trollingträff Åland” är en tradition som har arrangerats sedan 1993. Detta efter det att ålänningar hämtat inspiration och studerat modern trollingteknik i Vänern under Sunnanåträffen.

   Snabbt insåg Robert Ekström och Kalle Pettersson – med rätta – att trolling var en aktivitet som ytterligare skulle öka det redan tidigare stora internationella  sportfiskeintresset för ögruppen.

 Mer info, se: http://www.ekstromsstugor.ax/Sportfiske.php

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.