SKILJETECKEN – BLÅFENSTUNA VS GULFENSTUNA

Makrillfamiljen har senaste tiden berikat västkustvattnen med atlantmakrill, auxid, ryggstrimmig pelamid och blåfenstuna. Häromdagen försökte någon även utöka samlingen med gulfenad tonfisk, vilket dock i våra storviltfiskekretsar genast betvivlades.

Hur skilja mellan blåfenad och gulfenad tonfisk är en fråga som då och då dyker upp? Senast aktualiserad över att ovannämnd danskfångad blåfenstuna, inledningsvis publicerades som gulfenad.

 Kort fakta: Säkraste tecknet på skiljaktigheter är inte någon gul färgteckning utan främst fenuppsättningen. På den gulfenade, brukar bakre ryggfenan och analfenan vara extremt långa. Hos den blåfenade är bröstfenan i förhållande till andra tunors kort. Ryggen är även hos den gulfenade blåsvart med silvertonade sidor och buk.

 Gulfenstunauppsättningen framgår av illustrationen ovan på IGFA:s senaste årsbok. Den är utförd av berömde marinmålaren Don Ray. Mer info om hans fiskmålningar se:(www.donrayart.com).

 På tal om storviltfiskar, så rapporterar TT att den svärdfisk som hittades av simskolebarn i Falsterbokanalen i Skåne förra veckan inte hade någon mat i magen. Det visade en dissekering som utförts på Biologiska museet i Lund.

Den var tom, vilket var en överraskning, vi hade väntat oss en fylld mage. Den kan ha svultit ihjäl, säger museiintendent Maria Mostadius till SVT Nyheter Skåne. Prover har tagits på svärdfisken för att undersöka om den utsatts för miljögifter.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.